In memoriam: Paul de Blot

Naast Chungliang Al Huang was Paul één van mijn favoriete leraren. Vijftien december jl. is hij op 95-jarige leeftijd overleden. Tijdens een overlopen maar prachtige en persoonlijke dienst in de Sacramentskerk in Nijmegen, vierden we eigenlijk zijn leven en nalatenschap.

Deze pater Jezuïet en hoogleraar aan Nyenrode, bleef tot het laatst toe actief voor een ieder die hem nodig had. Hij heeft niet alleen vele boeken geschreven, waaronder ‘Dankbaarheid’, er is ook veel over hem geschreven. Zijn Nyenrode collega Jeff Gaspersz heeft hier prachtig samengevat waar Paul voor stond. Hoe ik hem zelf heb leren kennen en waarom deze man mij zo raakte, leest u hieronder.

 

 

In juni 2007 leerde ik Paul voor het eerst persoonlijk kennen tijdens een ontmoeting op Nyenrode. Daarvoor had hij veel indruk op me gemaakt met zijn college. Hij excuseerde zich namelijk voor zijn stijve nek, hij liep nogal gebogen. De oorzaak bleek een vliegles. Hij dacht nadien dat hij wel eventjes van de vleugel af kon springen, hij was immers nog maar 83… En tot zijn eigen verbazing kreeg hij geen last van zijn knieën maar van zijn nek. Toen een student hem verbaasd vroeg waarom hij nog op vliegles ging, immers je kan toch geen vliegbrevet meer krijgen op je 83e, antwoordde hij dat hem dat niet deerde, hij wilde graag leren vliegen.

Een jaar later, na diverse ontmoetingen en inspirerende dialogen, kwam hij geheel belangeloos naar het klooster in Enschede, om mijn klanten toe te spreken. Aangezien er maar zo’n 35 mensen in de zaal pasten, moesten we veel mensen teleurstellen. Dat gold uiteraard niet onze gasten; toen Paul sprak kon je een speld horen vallen.

 

Waarom hij zo’n indruk op me heeft gemaakt? Congruentie. Walk your talk. Dat voel je. Mensen die uit één stuk lijken te zijn gemaakt. Zijn inspiratie kwam voor mij niet zo zeer uit woorden (hoewel hij mij wetenschappelijk kon uitleggen waarom mijn manier van werken de enige manier is waarop effecten beklijven), maar vooral uit zijn daden, zijn manier van leven. Tot enkele weken voor zijn overlijden was hij nog steeds actief. Niet alleen op Nyenrode, ook als pastor bijvoorbeeld. Hij deed o.a. aan stervensbegeleiding. Een ongeluk tijdens het boodschappen doen is hem binnen enkele weken noodlottig geworden. Hij heeft gelukkig niet geleden en ook in zijn laatste dagen nog velen getroost en ondersteund. Waar hij onmenselijke dingen heeft moeten meemaken, m.n. in een Japans concentratiekamp, heeft hij altijd gepleit voor medemenselijkheid, elkaar leren begrijpen en eerlijk delen. En er naar geleefd.

 

‘Dierbare Harry’ begon elk mailtje van hem… Dierbare Paul, je bent een groot voorbeeld voor me en dat zal je altijd blijven. En waar je nu de vrede hebt bij ‘Ons Lieve Heer’, hoop ik met jou en velen dat het de mensheid lukt het geheim van deze wereld te ontdekken en er naar te leven. Zoals ook Gandhi al lang geleden beweerde: er is genoeg voor iedereen. We hoeven alleen maar eerlijk te delen, zoals het voor niets (!) met ons is gedeeld. Laten we er allemaal aan blijven werken en nooit opgeven. De Liefde overwint alles.

 

Lieve Paul, dank, heel veel dank voor jouw wijze lessen, jouw vriendschap en bovenal je voorbeeld!

 

 

 

 

 

 

 

3 antwoorden
  • Harry Grob
   Harry Grob zegt:

   Beste Arnold,

   Dank voor je warme reactie! Paul heeft een prachtig, waardevol leven gehad en ik koester zijn nalatenschap. Samen met velen, zoals jij, maken we de wereld een stukje mooier!

   Hartelijke groet, Harry

   Beantwoorden
 1. Chiel van Mourik
  Chiel van Mourik zegt:

  Water is waardevol maar niet kostbaar. Diamant is kostbaar maar waardeloos.
  De moderne economie gooit waarde en kosten door elkaar. In de moderne economie zijn alle waarden kosten.

  Een alinea van een presentatie die Paul de Blot 4 jaar geleden nog gegeven heeft.
  Ik heb een uittreksel van deze tekst bewaard, het maakte en maakt nog steeds indruk en zet je weer met de beide benen op de grond.

  Chiel van Mourik

  Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *