Heb je ook spaargeld?!

 

Nicole zit er weer even helemaal doorheen. Zevende sessie. Erg teleurgesteld. Vooral in zichzelf. Andere cliënten gaat het toch stukken beter na zeven sessies? Dus zelfs ‘ene Harry in een klooster’ helpt haar niet. Niet afdoende. Denkt ze.

Klopt, het waren ook weer heftige weken, zowel privé als op het werk. Je kent ze vast ook wel, van die weken waar alles mis lijkt te gaan. ‘Shit happens’, maar dan allemaal tegelijk. Geen wonder dat ze er weer even helemaal doorheen zit! En intens verdrietig. De wanhoop nabij. Wat nu?

 

 

Om te beginnen toon ik mijn begrip, voel ik met haar mee, geef haar verdriet alle ruimte. Maar ik wil ook iets bereiken, een verandering in haar leven. ‘Shit’ blijft natuurlijk af en toe ‘happenen’, in ieders leven. Maar hoe kunnen we daar anders mee omgaan. Hoe kunnen we zorgen dat we dat beter aankunnen?

Als ze even later moedeloos haar hoofd laat zakken, vraag ik haar plotsklaps: ‘Heb je ook spaargeld?’ ‘Spaargeld?!’ Ze richt zich op met een mengeling van verbazing en irritatie. ‘Heb zeker nog meer sessies nodig!’ hoor ik haar denken. Maar dat zegt ze niet. ‘Natuurlijk heb ik spaargeld, leg elke maand wat opzij’. ‘Maar waarom dan?’ vraag ik haar. ‘Voor noodgevallen natuurlijk, dat spreekt toch voor zich?!’ ‘Waarom doe je dat dan niet met energie?!’ ‘Pardon?’

 

En zo verklaar ik haar het verschil tussen échte en geleende energie (zie mijn boek hoofdstuk 6). En dat ik het toch wel een beetje raar vind dat jij het raar vindt dat je geen energie meer hebt als je altijd alles uitgeeft. En meer dan dat! En je dan ook nog druk maakt om zaken waar je niets aan kunt veranderen en zo maar energie blijft verspillen…

Het kwartje lijkt te vallen bij Nicole. ‘Mmm, energie sparen?’ In de komende weken gaat ze allerlei manieren bedenken om dat in haar leven te integreren! ‘En ik ga dat hoofdstuk over energie nog maar eens lezen’ besluit ze. Opgelucht gaat ze weg. Een nieuw begin. Nieuwe energie. Kán, elke dag!