Gelukkig Nieuwjaar?

 

Drie tips voor licht in donkere dagen. 

 

Crisis na crisis. Wie wordt er niet eens een beetje depri van? Of angstig? En da’s niet verstandig zoals je in mijn column kan lezen. Angst en overmatige stress ondermijnen niet alleen je waarneming en intelligentie, maar ook je immuunsysteem. Wees dus verstandig, maar niet bang.

Die betere wereld, waar zo velen naar verlangen, is dichterbij dan velen denken! Waar je haar kan vinden? Niet voor niets open ik mijn boek ermee. Tipje van de sluier?

 

Volg je hart

  • ‘Live by heart when stars walk backwards. Walk by love when seas catch fire’ zo leerde E.E. Cummings ons. Je hart is je centrum, niet je brein. Wijs maar eens naar jezelf… Waar wordt ze blij van, wat geeft jou energie? Wat vind je fijn om te doen? Richt je zoveel mogelijk op het positieve. Of, zoals de Boeddhisten zeggen: ‘Zie het goede, hoor het goede, doe het goede’. Vecht niet tegen het kwaad, maar buig evenmin! Zo buig ik persoonlijk niet voor het QR-systeem, omdat ik faliekant tegen elke vorm van discriminatie en uitsluiting ben. Kies altijd voor liefde, respect en verbinding.

 

Denk je vrij

  • ‘De mens ziet de wereld niet zoals hij is, maar zoals hij zelf is’ aldus Socrates. Zie je beperkingen. En die van anderen. En van de media. Niemand heeft de wijsheid in pacht. Denk zélf, denk je vrij. En bovenal, geloof niet alles wat je ziet, noch wat je denkt… ‘Zo, die meneer heeft veel geld!’ zeiden mijn broers en ik als we iemand in een Ferrari of een ‘dikke Duitser’ zagen rijden. Waarop mijn vader antwoordde: ‘Of niet meer…’ Er zijn altijd meerdere kanten, aan elk verhaal. En als je toch één zekerheid wilt, geloof dan maar in de Liefde. De Bron van alles. En het enige wat je werkelijk gelukkig maakt.

 

Leef vanuit je centrum

  • Als je leeft naar je hart, én je gebruikt je gezonde verstand, je intuïtie, misschien voel je dan wel je centrum, je krachtbron. ‘Gutfeeling’ zeggen ze in het Engels. Weten, op een andere manier, dat iets klopt. Of niet. Weten wat goed voor je voelt. En wat niet. Autonoom leven, vanuit jouw kracht, jouw essentie, jouw specifieke talent(en). Misschien wel dé uitdaging van deze tijd, bij jezelf blijven, je de kop niet gek laten maken!